Bra att veta inför en begravning

Dom flesta hamnar någon gång i livet i en situation där man behöver begrava en familjemedlem eller annan anhörig. Är det första gången vet man kanske inte hur man ska bära sig åt med planeringen och allt vad den innebär. Mycket kan man göra själv om man vill men det finns även möjlighet att anlita hjälp för att underlätta. En begravningsbyrå erbjuder sig att sköta om det mesta som rör det praktiska och som anhörig kan man då lägga fokus på annat.

Planera själv eller anlita en begravningsbyrå

Det är mycket som ska fixas inför en begravning och dom allra flesta väljer att anlita en begravningsbyrå. Det finns dock inget som säger att man måste det utan man kan planera för begravningen helt på egen hand. Det kan däremot vara skönt att ha professionellt stöd genom processen för din hemsida och slippa tänka på sådant som kontakt med myndigheter. Man bör fatta detta beslut ganska tidigt och väljer man att göra det mesta själv finns det viktiga saker att hålla koll på.

Vad man som anhörig får göra själv

Som anhörig bär man ett visst ansvar i samband med en begravning och man kan som sagt välja att överlåta arbetet till en begravningsbyrå. Om man inte vill det så är det bra att ha koll på vad man faktiskt får och kan göra själv innan man sätter igång med planeringen. Som anhörig har man själv rätt och ansvar att göra följande:

  • Anmäla dödsfallet till myndigheter
  • Införskaffa en kista
  • Ansvara för svepning och placering i kistan
  • Arrangera transport
  • Boka präst och ceremonilokal

Vad man inte får göra

Man bör givetvis också veta vad man inte får göra och även om listan är ganska kort och självklart är det viktiga saker att veta. I samband med dödsfall och begravning för man som anhörig inte öppna graven, man får inte gravsätta i en familjegrav utan tillstånd och man får givetvis inte kremera på egen hand. Man får heller inte själv gräva ner askan efter begravningen och i dom fall den ska spridas på en särskild plats behöver man ansöka om tillstånd hos Länsstyrelsen.

Det finns mycket att tänka på inför en begravning och vissa föredrar att sköta planeringen själv. Dom allra flesta väljer dock att anlita en begravningsbyrå och då behöver man faktiskt inte fundera så mycket på vad som måste göras eftersom man får hjälp med det mesta. Man ansvarar dock för att ta beslutet och det är viktigt att göra det så snart som möjligt efter dödsfallet.